Hold styr på sikkerheden, når dit hjem bliver digitalt

Såkaldte ”smarte” enheder fylder mere og mere i danske hjem. De kan være praktiske i dagligdagen, men de kan også udfordre den digitale sikkerhed i dit hjem, hvis du ikke holder styr på sikkerheden. Bliv klogere på, hvad du skal være opmærksom på.

Vi har for længst vænnet os til de ”smarte” fjernsyn, som allerede i en del år har gjort det muligt og let at streame alverdens tv-indhold direkte på fjernsynet. Siden er mange andre ting i vores hjem og dagligdag også blevet ”smarte”, eller er på vej til at blive det:

Lyset, der slukker af sig selv, når du forlader huset om morgenen. Støvsugeren, der klarer rengøringen, mens du er væk. Låsen på hoveddøren, du kan slå fra på distancen, så håndværkeren kan komme ind. Den digitale assistent, der sørger for, at din yndlingsmusik bliver spillet, når du kommer træt ind ad døren, og som du med stemmen kan bede skifte musikken, når du alligevel ikke er i humør til Beyonce.

Definition

Internet of Things (IoT)

Betegnelsen ”smarte” enheder og begrebet ”Internet of Things” (IoT) bruges om hverdagsobjekter som fx lyskilder, køleskabe, højttalere og kameraer, der er koblet til internettet, kan styres centralt (fx fra telefonen) og kan kommunikere automatisk med hinanden og med omverdenen.

 

Har du styr på sikkerheden i dit digitale hjem? Sørg for at sikre dine ”smarte” enheder

Forbindelsen til internettet kan udnyttes

Alle de ”smarte” enheder er koblet på dit netværk, så du kan styre dem fra mobiltelefonen, og i nogle tilfælde kan de ”tale sammen”. Mange af enhederne har også forbindelse videre til internettet, og den forbindelse kan digitale svindlere udnytte til at få adgang til dit netværk. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på sikkerheden, når du får nye, ”smarte” gadgets i dit hjem.

Gode råd, når du overvejer at købe ”smarte” enheder til dit hjem:

  • Hav fokus på kvalitet, og køb produkter fra anerkendte producenter
  • Overvej, om du virkelig har brug for, at produktet kan gå på nettet.

Gode råd til at holde styr på sikkerheden i dine nuværende ”smarte” enheder:

  • Vælg dit eget stærke administrator-kodeord til enheden
  • Slå funktioner og enheder fra, hvis du ikke bruger dem
  • Opdater enheden med producentens seneste firmwareopdateringer. Undersøg fx, om man kan slå automatisk opdatering til.
  • Tjek, om dit trådløse netværk, som enhederne er koblet på, er sikkert.

Hav fokus på kvalitet, og køb produkter fra anerkendte producenter

Udviklingen inden for ”smart” teknologi går hurtigt, og producenterne er i et konstant kapløb om at komme først med nye løsninger og gøre dem så billige som muligt. I det kapløb vægter overvejelser om digital sikkerhed ikke altid særlig højt. Mange af de billigste producenter har hjemme i lande, hvor regler om forbrugersikkerhed er langt mindre skrappe end i Danmark og Europa.

Hav fokus på kvalitet, og køb produkter fra anerkendte producenter. Det kan godt være en eventuel højere pris værd. Et produkt fra en veletableret producent er ingen garanti for, at der ikke er huller i sikkerheden, men seriøse producenter vil ofte forsøge at lappe eventuelle huller ved at udgive løbende sikkerhedsopdateringer.

Overvej, om du virkelig har brug for, at produktet kan gå på nettet

Nogle ”smarte” produkter køber vi netop pga. deres særlige funktioner, som løser et praktisk problem for os. Eller som vi bare synes, er en sjov løsning. Andre produkter er ”smarte”, uden at vi overhovedet er klar over det og heller ikke har brug for det.

Spørg dig selv: Har jeg virkelig brug for, at produktet kan gå på nettet? Eller kan jeg klare mig med et mindre avanceret produkt uden ”smart”-teknologi indbygget? Er det virkelig smart, at din støvsuger er koblet til internettet døgnet rundt, så du kan sætte den i gang fra arbejdet?

Vælg dit eget stærke administrator-kodeord til enheden

På mange ”smarte” enheder kan du logge ind som administrator og ændre diverse indstillinger. Administrator-adgangen er ofte beskyttet med et kodeord, og producenten har ofte defineret et standardkodeord fra start.

Sørg for selv at vælge dit helt eget kodeord. Og vælg et såkaldt stærkt kodeord. Professionelle svindlere ved, hvilket standardkodeord producenterne udstyrer deres enheder med. Hvis du ikke ændrer kodeordet, kan svindlerne nemt hacke sig ind.

Se i brugermanualen til din enhed, hvordan du ændrer kodeordet til administratormodulet.

Bliv klogere på, hvornår et kodeord er ”stærkt” 

Tjekliste til at gøre dit 'smarte' hjem sikkert

Slå funktioner og enheder fra, hvis du ikke bruger dem

Dengang du installerede din nye robotstøvsuger eller vaskemaskine, virkede det måske smart, at den kunne kobles til dit netværk og internettet og kunne styres fra mobiltelefonen. Men har du brugt funktionen siden? Måske var det alligevel ikke den store gevinst, at vaskemaskinen kunne sættes i gang fra arbejdet, når det kræver, at du har husket at fylde den med vaskemiddel om morgenen – og har du brug for, at maskinen sender beskeder til dig, når tøjet er færdigt?

Gå dine ”smarte” enheder i hjemmet igennem, og spørg dig selv, om der er nogle enheder, der ikke behøver at være på nettet. Du kan evt. tjekke i din routers administratormodul og se, hvilke enheder der er koblet på dit netværk. Slå dem fra, du ikke kan genkende, eller som du ved, du ikke bruger.

Opdater enheden med producentens seneste firmwareopdateringer

Ligesom med styresystemet på din computer og telefon skal du løbende downloade og installere opdateringer til enheden. På en ”smart” enhed er det ikke software, man opdaterer, men firmware. Men princippet er det samme. Manglende opdateringer kan efterlade sikkerhedshuller, som giver digitale svindlere mulighed for at få adgang til enheden og derved til resten af dit trådløse netværk og de øvrige enheder på netværket.

Du bør løbende – fx en gang om måneden – logge ind i enhedens administratormodul og tjekke, om der er nye opdateringer af firmware tilgængelige. Det kan være svært at huske at få det gjort. Har din enhed mulighed for at downloade og installere sikkerhedsopdateringer løbende, så slå denne indstilling til.

Se i brugermanualen til din enhed, hvordan du tjekker for nye sikkerhedsopdateringer og slår automatisk opdatering til.

Tjek, om dit trådløse netværk, som enhederne er koblet på, er sikkert

De digitale svindlere kan komme ind på dit trådløse netværk ad bagvejen via en ”smart” enhed. Men de kan også komme ind ad hoveddøren i form af din router. Routeren er den boks, der styrer dit trådløse netværk og administrerer, hvilke enheder der skal have adgang. Din router, og dermed dit trådløse netværk, skal være lige så sikre som de enkelte enheder. En kæde er aldrig stærkere end det svageste led.

Nogle af de ting, du bør gøre for at sikre din router, er de samme som ved de enkelte enheder. Fx at vælge dit eget, stærke kodeord til administratormodulet. Men der er også ting, der er særlige for din router, som fx aktivering af firewall eller at vælge et unikt navn til netværket.

Se de gode råd til, hvordan du sikrer din router

Hvorfor er sikkerheden vigtig i det smarte hjem?

Digitale svindlere behøver kun adgang ét svagt sted for at få adgang til resten af dit netværk. Det kan de bruge til at få fat i dine personlige oplysninger eller overvåge, hvilke kodeord du bruger hvor.

Måske kan de bruge adgangen til dit netværk og ”smarte” enheder til at få adgang til din arbejdsplads. Eller måske er de bare ude på at bruge de små computere i dine ”smarte” enheder i et større, koordineret angreb på fx virksomheder og institutioner, hvor datasporene vil føre politiet til dit hjem og ikke til svindlernes.

Hackere, der forsøger at skaffe sig adgang til din robotstøvsuger eller din digitale assistent, er på ingen måde fantasifuld science fiction. Det er virkelighed, og det foregår hver dag. I 2019 koblede udviklere fra sikkerhedsfirmaet Avast 500 ”smarte enheder” på internettet og overvågede, hvor ofte enhederne blev forsøgt kontaktet af fremmede personer eller robotter, der scanner internettet for mulige angrebsmål. I gennemsnit blev hver enhed forsøgt angrebet over 11.000 gange om dagen. Det svarer til et forsøg på angreb hver 7.-8. sekund.

Hvert 7.-8. sekund

bliver en vilkårlig ”smart” enhed, der er koblet til internettet, udsat for forsøg på angreb.

Kilde: Avast.

Har du læst?

Guide: Hold styr på din digitale assistent

Siger du hej til mere end familien når du kommer hjem? Få styr på hjemmets digitale assistent.

Opdater dine programmer

Du holder din data sikre, hvis du husker at opdatere dine enheder. Det gælder computer, telefon og tablet.

Cyberhotline for digital sikkerhed

Har du spørgsmål til hvordan du styrker din digitale sikkerhed eller hvordan du håndterer og forebygger svindel?