Skab en sikker hjemmearbejdsplads

Når vi befinder os på arbejdspladsen, er vi vant til, at andre har styr på it-sikkerheden. Men når vi arbejder hjemmefra, har vi selv ansvaret for sikkerheden. Tjek, hvad du kan gøre for at sikre din hjemmearbejdsplads.

Den stærkeste kæde er ikke stærkere end det svageste led. Sådan gælder det også for it-sikkerheden på din arbejdsplads. De digitale svindlere behøver kun én vej ind for at kunne skade eller overtage hele virksomhedens netværk – fx ved hjælp af såkaldt ransomware, hvor svindlerne lammer virksomheden ved at låse alle data – og kræver penge for at låse dem op igen.

Når du og dine kollegaer arbejder hjemme, er det derfor vigtigt, at sikkerheden fortsætter med at være høj.

Når du arbejder hjemmefra, er sikkerheden ikke altid lige så høj som på din normale arbejdsplads. Det ved svindlerne.

Følg samme sikkerhedsprocedurer hjemme som på din normale arbejdsplads

Når du arbejder hjemme, bør du følge de samme sikkerhedsprocedurer som på din arbejdsplads. Tillader din arbejdsgiver kun bestemte programmer på din arbejdscomputer, er det fortsat kun dem, du bør benytte. Har din arbejdsgiver regler for, at private mails og sociale medier ikke må benyttes på arbejdscomputeren, eller mod at gemme filer lokalt på computeren, gælder det også derhjemme.

Er du i tvivl om, hvorvidt der er regler for, hvilke programmer du må bruge til virtuelle møder (fx Microsoft Teams, Skype eller Zoom), så spørg din arbejdsgiver.

Gode råd til en sikker hjemmearbejdsplads:

  1. Følg samme sikkerhedsprocedurer hjemme som på din normale arbejdsplads.
  2. Tjek, om dit trådløse netværk er sikkert. Brug ikke åbne trådløse netværk til hjemmearbejde.
  3. Sørg for, at både din private computer og arbejdscomputer er opdaterede.
  4. Hav fokus på den fysiske sikkerhed og fortrolighed i hjemmet.
  5. Vær opmærksom på falske henvendelser på mail, sms og opkald.

Hvorfor er det vigtigt?

Reglerne, der gælder til daglig, er til for at beskytte virksomheden mod hacking- og virusangreb. Gør du din arbejdscomputer sårbar ved at bryde de normale sikkerhedsprocedurer, kan det skabe et hul for svindlerne til at trænge ind i virksomhedens netværk og data – enten mens du er koblet på, eller når du kommer tilbage på arbejdspladsen med din computer.

Tjek, om dit trådløse netværk er sikkert

Når du arbejder hjemme, kobler du din arbejdscomputer på dit trådløse netværk for at få forbindelse med internettet og din virksomheds netværk. Du bør tjekke, om internetrouteren til dit trådløse netværk er godt beskyttet med stærke kodeord, seneste sikkerhedsopdateringer, aktiveret firewall m.m.

Faktisk bør du også tjekke, om alle de øvrige enheder på dit netværk er opdaterede og sikrede. Det gælder både dine eller familiens private computere, mobiltelefoner, iPads og eventuelle ”smarte” enheder, du måtte have i hjemmet. Dvs. eventuelle smarte assistenter, intelligente lyskilder, tyverialarmer etc. Særligt for smarte assistenter bør du overveje, om de er placeret på et sted, hvor de kan benyttes til at aflytte fortrolige samtaler, du måtte have med din arbejdsgiver.

Hvorfor er det vigtigt?

Hvis dit trådløse netværk ikke er tilstrækkeligt sikret – eller bare en enkelt enhed ikke er det – kan det være en let indgang for digitale svindlere. Har de først adgang til dit trådløse netværk, er det lettere for dem at få adgang til din arbejdscomputer.

Få konkrete råd til, hvordan du sikrer dit trådløse netværk derhjemme

Læs mere om, hvordan du holder styr på din digitale assistent

Brug ikke åbne, trådløse netværk til hjemmearbejde

Det kan være fristende at slå et smut forbi den lokale café og sidde og arbejde derfra. Men så skal du være meget opmærksom på, hvilket trådløst netværk du eventuelt logger på for at få internetforbindelse. Offentlige, trådløse netværk, som ikke kræver, at du indtaster et kodeord (også kaldet åbne netværk), beskytter dig ikke. Du bør derfor i stedet aktivere internetdelingen på din mobiltelefon og koble din arbejdscomputer på telefonens netværk.

Sørg også for at slå Bluetooth fra på din arbejdscomputer, da den ellers kan være sårbar over for eventuelle digitale svindlere i nærheden.

Hvorfor er det vigtigt?

Offentlige, trådløse netværk, som ikke kræver, at du indtaster et kodeord, er usikre. Det betyder, at digitale svindlere potentielt kan se de data, du sender og modtager. Dvs. potentielt både dine egne personlige oplysninger og oplysninger, der er kritiske for din arbejdsgiver.

Nogle svindlere opretter et ”falsk” trådløst netværk, som ligner, at det udgør sig for at tilhører caféen, men er designet til at aflure al trafik på netværket.

Få konkrete tips til at surfe sikkert på trådløse netværk

Hold arbejdscomputeren opdateret

På de fleste arbejdspladser er computerne indstillet til automatisk at installere sikkerhedsopdateringer, så snart de udgives. Men når du arbejder hjemmefra, er det ikke sikkert, at de automatiske sikkerhedsopdateringer fungerer som planlagt.

Spørg din arbejdsgiver, om du skal gøre noget særligt for at sikre, at arbejdscomputeren og dens programmer løbende opdateres. Det kan fx være at genstarte computeren hver dag.

Hvorfor er det vigtigt?

Opdateres arbejdscomputerens styresystem og programmer ikke løbende, kan der opstå sårbarheder, som digitale svindlere kan udnytte til at få adgang. Din arbejdscomputer kan blive svindlernes vej ind til dit ellers opdaterede netværk. Derved kan de få fingrene i dine private og personlige informationer.

Læs mere om, hvordan du holder computere og programmer opdateret

Hav fokus på den fysiske sikkerhed og fortrolighed i hjemmet

Det er vigtigt, at du passer godt på din arbejdscomputer og sikrer, at uvedkommende ikke får adgang til den og eventuelle dokumenter, du måtte have taget med hjem fra arbejdspladsen.

Sørg for at låse computeren eller logge af, hver gang du forlader den – især hvis der er andre personer, der opholder sig samme sted. Lås dit hjem godt af, når du forlader det. Har du fysiske dokumenter eller prints, som indeholder fortrolige eller personfølsomme oplysninger, bør du også gemme dem væk, hver gang du forlader hjemmekontoret. Undlad at smide fortrolige oplysninger i skraldespanden, hvor andre kan finde dem.

Hvorfor er det vigtigt?

Det kan virke lidt voldsomt at låse af og pakke alting sammen, når man forlader sit eget hjem. Men en computer er i forvejen et attraktivt mål for indbrudstyve, og en arbejdscomputer med potentiel adgang til en virksomheds netværk har endnu større værdi for digitale svindlere.

Vær opmærksom på falske henvendelser på mail, sms og opkald

Hvert år ved ferietid ser vi stigninger i falske henvendelser, hvor digitale svindlere forsøger at narre virksomheder og deres medarbejdere til at afgive fortrolige oplysninger eller overføre pengebeløb. Den slags svindelforsøg stiger også i perioder, hvor svindlerne ved, at vi arbejder mere hjemme, og misforståelser lettere kan opstå.

Et klassisk eksempel er chefen, som tilsyneladende sender en mail fra ferielandet eller hjemmekontoret til bogholderiet med besked om at betale en vigtig faktura, han eller hun havde glemt. Den besvares og udføres pligtskyldigt af bogholderiet, som måske også er halvvejs på ferie eller også arbejder hjemme. Men chefen har aldrig sendt nogen mail.

De falske henvendelser kan også ske på sms eller i telefonopkald, hvor svindlerne let kan udgive sig for at være en anden. Du skal derfor generelt være opmærksom på falske henvendelser, når du arbejder hjemme.

Hvorfor er det vigtigt?

Svindlerne udnytter, at den hurtige og uformelle dialog hen over skrivebordet eller på kontorgangen er nedsat, når vi arbejder hjemme. Med mindre dialog og fysisk kontakt mellem medarbejderne er det lettere at svindle og sværere at blive opdaget. Det kan svindlerne udnytte til at franarre virksomhederne penge eller oplysninger.

Lær at spotte falske henvendelser via e-mail og sms
Lær at spotte telefonopkald fra svindlere

Vær opmærksom

Giv din arbejdsgiver besked

Oplever du noget mistænkeligt, som måske kan være tegn på svindel eller hacking, skal du give besked til din arbejdsgiver så hurtigt som muligt. På den måde kan svindlen måske afsløres, eller din arbejdsgiver kan nå at begrænse skaden.

Det kan være en god idé at have styr på, til hvem og hvordan du skal give besked ved mistænkelige oplevelser eller åbenlys svindel – inden skaden er sket. Har svindlerne først fået adgang og fx låst din computer eller adgangen til virksomhedens netværk, kan det være svært at finde ud af, hvad man skal gøre.

Har du læst?

Gør dit trådløse netværk sikkert

Dit trådløse netværk binder alle dine "smarte" enheder i hjemmet sammen. Det er vigtigt, at det ikke står åbent som en dør. 

Opdater dine programmer

Du holder din data sikre, hvis du husker at opdatere dine enheder. Det gælder computer, telefon og tablet.

Sådan spotter du: Falske mails

Du kan via mail blive bedt om at udlevere personlige oplysninger. Lær at genkende tegnene på falske mails (phishing).