Surf sikkert på trådløse netværk (wi-fi)

Når du bruger offentlige trådløse netværk (wi-fi) på cafeen, til konferencen eller i lufthavnen, risikerer du, at svindlere kan følge med i, hvad du laver. Derfor er det vigtigt, at du beskytter dig, når du er logget på trådløse netværk.

Offentlige trådløse netværk, som ikke kræver, at du indtaster et kodeord, beskytter dig ikke. Det betyder, at digitale svindlere potentielt kan se de data, du sender og modtager, som i nogle tilfælde kan indeholde dine mest personlige oplysninger.

Træk vejret – før du logger på trådløse netværk

Selvom du står i lufthavnen eller i udlandet og har brug for internetforbindelse, lyder et godt råd: Træk vejret en ekstra gang, inden du logger på et åbent trådløst netværk. Vær opmærksom på, hvilket netværk du logger på. Trådløse netværk, som ser uskyldige ud, kan være designet af digitale svindlere til at stjæle adgang til dine oplysninger.

Gode råd om sikker surfing på trådløse netværk:

  1. Undgå at sende følsomme data over åbne trådløse netværk (netværk uden kodeord).
  2. Benyt dig af din telefons data via internetdeling, hvis du kan.
  3. Slet fremmede trådløse netværk fra telefonen efter brug.

Gode råd til yderligere sikkerhed:

  1. Brug et VPN-program til at skabe en sikker internetforbindelse.
  2. Sørg for, at dit eget trådløse netværk derhjemme også er sikkert.

Undgå at sende følsomme data over åbne trådløse netværk

Kan du koble dig på et trådløst netværk uden brug af kodeord, kaldes det for et åbent trådløst netværk. Derved er det også åbent for svindlerne. Det samme gælder netværk, hvor alle benytter samme kode.

Hvis der ikke er andre og mere sikre netværk, du kan bruge i stedet, skal du undgå at sende følsomme data over netværket. Dvs. at logge ind og indtaste kodeord på diverse hjemmesider, bruge MitID, skrive private beskeder på Messenger eller lignende. Selv beskeder sendt som sms kan din telefon nogle gange vælge at sende som data over det trådløse netværk frem for mobilnetværket.

Billede af åbent netværk, som Du ikke skal bruge

Hvorfor er det vigtigt?

Hvis digitale svindlere overvåger trafikken på det åbne, trådløse netværk, kan de opsnappe de kodeord, beskeder m.m., din computer eller mobiltelefon sender. Dermed kan de få adgang til store dele af dit digitale private liv.

Benyt dig af din telefons data via internetdeling, hvis du kan

Hvis din telefon har forbindelse til mobilnetværket, kan du få internetadgang på din computer eller tablet via telefonens internetdeling frem for at bruge et åbent trådløst netværk. Med internetdeling skaber din mobiltelefon sit eget trådløse netværk, som andre enheder kan logge på og få internetforbindelse gennem. Sørg for at vælge et stærkt kodeord til netværket.

Se mere om, hvordan du laver stærke kodeord – og husker dem

Hvorfor er det vigtigt?

Når du bruger internetdeling mellem din mobiltelefon og computer/tablet, kan digitale svindlere ikke opsnappe og aflure trafikken og dermed dine data. Så er computeren og tablettens datatrafik lige så sikker som mobiltelefonens egen trafik. Det kræver dog, at du har beskyttet det nye, delte netværk med et stærkt password. Ellers kan svindlerne logge på dit nye delte netværk og aflure trafikken indefra.

Slet fremmede trådløse netværk fra telefonen efter brug

Når du har været logget på et trådløst netværk, registrerer din mobiltelefon netværket som et, den gerne må bruge en anden gang. Hvis du har brugt et åbent eller fremmed trådløst netværk, bør du bede din telefon eller computer om at glemme det, når du er færdig.

Billede af glem netværk android

Hvorfor er det vigtigt?

Ved at slette netværket undgår du, at mobiltelefonen automatisk kobler sig på netværket, næste gang du er på samme cafe, i lufthavnen eller lignende. For gør den det automatisk, uden at du ved det, er det svært at være opmærksom på ikke at sende følsomme data.

Billedet viser en computerskærm med teksten "Vil du sikre dig endnu bedre?". Teksten fungerer som overskrift til følgende afsnit.


Vil du gerne surfe sikkert på trådløse netværk, er der to yderligere råd, du kan benytte dig af:

  • Brug et VPN-program til at skabe en sikker internetforbindelse.
  • Gør dit eget trådløse netværk derhjemme sikkert.

Brug et VPN-program til at skabe en sikker internetforbindelse

Et VPN-program skaber en sikker forbindelse fra din computer, mobiltelefon eller tablet til internettet. VPN står for Virtual Private Network og er lavet til at skjule dig og din trafik på internettet.

VPN kommer som et program til din computer eller som en app til din telefon. Nogle er gratis, andre koster penge. Du kan finde et ret stort udvalg ved at søge på nettet, ligesom du kan finde en række brugerbedømmelser, sammenligninger og test. Find det program eller app, der passer dig, og brug det, hver gang du er på et åbent trådløst netværk.

Hvorfor er det et godt råd?

Når du benytter et VPN-program, skaber programmet en ”tunnel” med krypteret internettrafik til og fra din computer, mobiltelefon eller tablet og de servere, du besøger. Da dataene, du sender, er krypterede, er de helt ulæsbare for de digitale svindlere, selv hvis de skulle få fingre i dem. Forbindelsen er desuden anonym, så svindlerne kan ikke afkode, hvilken enhed der har sendt dataene, eller hvorfra i verden du befinder dig.

Læs mere i Forbrugerrådet Tænks artikel om VPN-programmer

Gør dit eget trådløse netværk derhjemme sikkert

Har du dit eget trådløse netværk derhjemme, skal du også sørge for, at det er sikkert at surfe på i dagligdagen. Er der huller i sikkerheden der, kan svindlerne let få adgang til dine personlige informationer.

Læs mere om, hvordan du gør dit eget trådløse netværk derhjemme sikkert

Har du læst?

Beskyt dine personlige oplysninger

Du beskytter dine personlige oplysninger bedst, hvis du undgår at dele dem. Her er nogle gode råd. 

Gør dit trådløse netværk sikkert

Dit trådløse netværk binder alle dine "smarte" enheder i hjemmet sammen. Det er vigtigt, at det ikke står åbent som en dør. 

Cyberhotline for digital sikkerhed

Har du spørgsmål til hvordan du styrker din digitale sikkerhed eller hvordan du håndterer og forebygger svindel?