Forebyg, at andre optager lån i dit navn med en kreditadvarsel

Får svindlere fat i dine personlige oplysninger, er der en risiko for, at de bruger oplysningerne til at optage lån og kreditter i dit navn. Den risiko kan du mindske ved at oprette en kreditadvarsel.

Oplever du at få mystiske regninger, du ikke kender noget til? Så er din digitale identitet måske blevet misbrugt af svindlere.

Det kaldes identitetstyveri, når svindlere bruger dit MitID, CPR-nummer og lignende til at optage lån, oprette abonnementer eller købe varer i dit navn. Det er både ubehageligt og kan være en dyr og besværlig affære.

Du kan selv gøre det sværere for identitetstyve at misbruge din identitet, hvis du opretter en kreditadvarsel.

Med en kreditadvarsel sender du nemlig et signal til banker og virksomheder om, at de skal være særlig opmærksomme med identitetskontrol, før de yder lån eller kredit. Det er frivilligt for banker og virksomheder, om de tjekker CPR-registeret for kreditadvarsler. Men mange tjekker heldigvis registeret, inden de eksempelvis yder et forbrugslån. Derved opdager banken, hvis der er noget galt.

Gode råd til at forebygge identitetstyveri

  • Reager omgående, hvis du modtager mystiske regninger, du ikke kender noget til, eller der trækkes beløb på din konto, du ikke kan genkende. Selvom det måske er små beløb, kan det være et tidligt tegn på identitetstyveri.
  • Opret en kreditadvarsel på dit CPR-nummer på borger.dk, hvis du har mistanke om identitetstyveri.
  • Pas godt på dine personlige oplysninger. Både i din daglige færden på internettet og ved at sikre dit tekniske udstyr og setup.

Læs mere om, hvordan du passer på dine personlige oplysninger

Sådan opretter du en kreditadvarsel

Det tager ikke lang tid at oprette en kreditadvarsel:

Gå til borger.dk-siden om kreditadvarsel

  • Tryk “Start” i feltet “Indsæt eller fjern markering om kreditadvarsel i CPR”.
  • Tryk "Videre", og log ind med MitID.
  • Tryk "Opret".
  • Hvis du senere vil slette kreditadvarslen, skal du logge ind samme sted og slette markeringen om kreditadvarsel.

Problemer med at få lån eller kredit

Når du har indsat en markering om kreditadvarsel i dit CPR-nummer, kan du opleve, at det kan være sværere for dig at opnå lån eller kredit hos virksomheder. Det gælder også, hvis du for eksempel køber ny mobiltelefon og skal oprette et telefonabonnement, eller hvis du køber briller på afbetaling. Du bør derfor opveje den sikkerhed, der ligger i en kreditadvarsel, mod de gener, den kan give i hverdagen.

Har du en konkret mistanke om identitetstyveri, kan kreditadvarslen være besværet værd. Du kan eventuelt ophæve markeringen om kreditadvarsel, før du selv søger om lån eller kredit. Du kan altid indsætte markeringen igen efterfølgende.

Se videoen, der forklarer, hvordan du opretter en kreditadvarsel, så du forebygger, at andre yder lån eller kredit i dit navn.

Senest opdateret 23-05-2023

Har du læst?

Pas på dit MitID

Du bruger dit MitID, når du er i kontakt med det offentlige, banken og når du handler. Det er derfor vigtigt, at du passer på det.

Beskyt dine personlige oplysninger

Du beskytter dine personlige oplysninger bedst, hvis du undgår at dele dem. Her er nogle gode råd. 

Når skaden er sket: Offer for identitetstyveri?

Hvis du opdager eller mistænker, at dine personlige oplysninger er blevet stjålet, er det vigtigt, at du reagerer på det.