1. Se fanen ”Om”
Hvis beskrivelsen af personen under fanen ”Om” ser mærkelig ud eller er fyldt med stavefejl, kan det være et tegn på, at profilen er falsk. Det samme gælder, hvis fanen ”Om” er helt tom.
2. Kig på profilens venner
Hvis profilen næsten ingen venner har, eller hvis profilen har rigtig mange venner, men ingen likes og kommentarer, er der stor sandsynlighed for, at profilen er falsk. Vennerne består formentlig også af falske profiler – såkaldte bots, som man kan købe sig til for få penge.
3. Er profilen meget ny?
Nogle svindlere opretter nye profiler, hver gang de går i gang med et nyt svindelnummer. Vær derfor opmærksom, hvis du bliver kontaktet af en profil, som netop er oprettet. Udover at oprettelsesdatoen afslører profilen som helt ny, så har nye profiler oftest ingen venner, og deres væg er tom.
4. Kig på profilens væg og opslag
Når du tjekker profilens ”væg”, skal du både se efter negative kommentarer, og hvornår opslagene er lagt op. Selvom man kan slette negative kommentarer på sin væg på de sociale medier, vil du på falske profiler ofte kunne se, om der er negative kommentarer på væggen eller under opslagene. Det kan fx være, at andre personer netop her advarer om, at det er en falsk profil, side eller virksomhed.
Hvis du ikke kan se negative kommentarer, så tjek, hvor gamle eller nye profilens opslag er. Ofte vil falske profiler kun have meget nye opslag på deres væg og dermed ingen historik.
5. Tjek profilens billeder
Når du tjekker billeder, er der flere tegn, du skal gå efter. Er alle billeder eksempelvis lagt op samme dato, eller stemmer de ikke overens med personens beskrivelse, er det et tegn på en falsk profil. Det samme gælder, hvis profilen primært har meget opstillede billeder eller billeder af erotisk karakter på deres væg og som profilbillede. Hvis billederne er af en person, du allerede kender, så tjek altid, om profilens øvrige billeder mv. er reelle, og kontakt selv personen for at høre, om han eller hun har oprettet en ny profil. Ofte sker det nemlig, at svindlere bruger andre profilers billeder til at oprette falske profiler – uden at den rigtige person er klar over det.
6. Se efter det blå eller grå flueben
Hvis du ser et blåt flueben på en Facebook-side eller en Instagram-profil, betyder det, at det er bekræftet, at der er tale om en autentisk side eller profil for den pågældende offentlige person, medievirksomhed eller varemærke. Hvis du ser et gråt flueben på en side eller en profil, betyder det, at Facebook har bekræftet, at der er tale om en autentisk side fra den pågældende virksomhed eller organisation.