Sådan spotter du falske profiler

Du ser en konkurrence udbudt af en virksomhedsprofil på Facebook. Du har fået en venneanmodning fra en person, du ikke kender. Eller måske har du modtaget en anmodning fra en, du allerede er venner med, men hvor billedet er et andet. Er det ægte profiler? Hvis du kender tegnene, er det nemmere at gennemskue de falske profiler.

""

Svindlerne dækker sig ofte bag falske profiler. Men du kan lære at spotte dem.

Digitale svindlere anvender falske profiler for at kunne snyde dig til at overføre penge. Det kan også være for at få adgang til og måske afsløre dine personlige oplysninger. Eller det kan være for at udbygge deres målgruppe, som de efterfølgende kan sende spam til.

Se her, hvad du skal kigge efter for at spotte de falske profiler.

Seks tegn, der kan afsløre en falsk profil:

  1. Se fanen ”Om” på profilen.
  2. Kig på profilens venner.
  3. Er profilen meget ny?
  4. Kig på profilens væg og opslag.
  5. Tjek profilens billeder.
  6. Se efter det blå flueben. 

1. Se fanen ”Om”

Hvis beskrivelsen af personen under fanen ”Om” ser mærkelig ud eller er fyldt med stavefejl, kan det være et tegn på, at profilen er falsk. Det samme gælder, hvis fanen ”Om” er helt tom.

2. Kig på profilens venner

Hvis profilen næsten ingen venner har, eller hvis profilen har rigtig mange venner, men ingen likes og kommentarer, er der stor sandsynlighed for, at profilen er falsk. Vennerne består formentlig også af falske profiler – såkaldte bots, som man kan købe sig til for få penge.

3. Er profilen meget ny?

Nogle svindlere opretter nye profiler, hver gang de går i gang med et nyt svindelnummer. Vær derfor opmærksom, hvis du bliver kontaktet af en profil, som netop er oprettet. Udover at oprettelsesdatoen afslører profilen som helt ny, så har nye profiler oftest ingen venner, og deres væg er tom.

4. Kig på profilens væg og opslag

Når du tjekker profilens ”væg”, skal du både se efter negative kommentarer, og hvornår opslagene er lagt op. Selvom man kan slette negative kommentarer på sin væg på de sociale medier, vil du på falske profiler ofte kunne se, om der er negative kommentarer på væggen eller under opslagene. Det kan fx være, at andre personer netop her advarer om, at det er en falsk profil, side eller virksomhed.

Hvis du ikke kan se negative kommentarer, så tjek, hvor gamle eller nye profilens opslag er. Ofte vil falske profiler kun have meget nye opslag på deres væg og dermed ingen historik.

5. Tjek profilens billeder

Når du tjekker billeder, er der flere tegn, du skal gå efter. Er alle billeder eksempelvis lagt op samme dato, eller stemmer de ikke overens med personens beskrivelse, er det et tegn på en falsk profil. Det samme gælder, hvis profilen primært har meget opstillede billeder eller billeder af erotisk karakter på deres væg og som profilbillede. Hvis billederne er af en person, du allerede kender, så tjek altid, om profilens øvrige billeder mv. er reelle, og kontakt selv personen for at høre, om han eller hun har oprettet en ny profil. Ofte sker det nemlig, at svindlere bruger andre profilers billeder til at oprette falske profiler – uden at den rigtige person er klar over det.

6. Se efter det blå eller grå flueben

Hvis du ser et blåt flueben på en Facebook-side eller en Instagram-profil, betyder det, at det er bekræftet, at der er tale om en autentisk side eller profil for den pågældende offentlige person, medievirksomhed eller varemærke. Hvis du ser et gråt flueben på en side eller en profil, betyder det, at Facebook har bekræftet, at der er tale om en autentisk side fra den pågældende virksomhed eller organisation.

Falske profiler på de sociale medier er udbredt

Det vrimler med falske profiler på de sociale medier som Twitter, LinkedIn, Facebook, Instagram og mange flere. Også på en række dating-apps risikerer du at møde de falske profiler. Svindlerne er smarte og bruger derfor i mange tilfælde billeder fra ægte profiler.

Se videoen med Michael, der var ved at blive snydt af en falsk profil på nettet.

Senest opdateret 27-06-2023

Har du læst?

Test dig selv: Kan du spotte de digitale fælder?

Kan du spotte fælder og svindel? Tag testen og bliv klogere på de digitale fælder.

 

Sådan spotter du: Falske mails

Du kan via mail blive bedt om at udlevere personlige oplysninger. Lær at genkende tegnene på falske mails (phishing).

Cyberhotline for digital sikkerhed

Har du spørgsmål til hvordan du styrker din digitale sikkerhed eller hvordan du håndterer og forebygger svindel?