Styrk medarbejdernes IT-sikkerhedsadfærd

""

Mange sikkerhedsbrud sker på grund af fejl og manglende viden blandt medarbejdere. De kan fx blive narret til at klikke på et usikkert link eller udlevere deres adgangskode. Derfor er det afgørende for virksomhedens IT-sikkerhed, at medarbejdere lærer, hvordan de kan reducere risikoen for, at virksomheden bliver ramt af fx et ransomwareangreb via en phishingmail.

Som virksomhedsleder har du det endelige ansvar for, at din virksomheds IT-sikkerhed er i orden. Det indebærer bl.a. at dine medarbejderes IT-adfærd er så sikker som mulig, da alle i din virksomhed er med til at udgøre en potentiel sikkerhedsrisiko. Du kan bruge materialerne i pakken til at ramme dine medarbejdere i hverdagen med gode råd i en humoristisk indpakning, så I i fællesskab styrker virksomhedens IT-sikkerhed. 

Kommuniker de vigtigste budskaber om IT-sikkerhed til medarbejderne

Hvilke IT-sikkerhedsemner, I vil kommunikere til jeres medarbejdere, afhænger af jeres medarbejdere og virksomhedens risikoprofil. Et godt sted at starte er at fokusere på tre konkrete råd:

 • Vær opmærksom på phishingmails. Hav opmærksomhed og sund skepsis overfor mails fra fremmede afsendere – fx mails med et link til en mistænkelig hjemmeside eller vedhæftede dokumenter, som kan være inficeret med virus.

 Sådan spotter du falske mails (phishing)

 • Lav stærke adgangskoder. Adgangskoder (passwords) er i høj kurs hos IT-kriminelle, da det kan give dem adgang til virksomheders systemer. Derfor er det vigtigt, at alle medarbejdere bruger stærke adgangskoder og anvender to-faktor login, hvor det er muligt.

Sådan laver du en stærk adgangskode

 • Del ikke følsomme oplysninger og data. Medarbejderne bør have fokus på ikke at dele personfølsomme oplysninger og andre fortrolige oplysninger digitalt.
  • Opbevar altid følsomme data sikkert. Både offline og online.
  • Giv aldrig kontooplysninger, CPR-nummer eller lignende videre til virksomheder eller andre afsendere, du ikke har tillid til.
  • Destruér forældede personlige oplysninger. Det gælder både gamle papirer og oplysninger, du har liggende på din computer.

 Sådan beskytter du personlige oplysninger

Kommuniker IT-sikkerhed på flere forskellige måder i virksomheden

Kommunikation om IT-sikkerhed kan ikke klares én gang på ét morgenmøde. IT-kriminelle ændrer konstant metoder og finder nye måder at svindle eller narre virksomheders medarbejdere på. Det er vigtigt, at I overvejer om nye emner skal kommunikeres og medarbejdernes viden skal genopfriskes. Vurder gerne dette halvårligt.

Der er mange måder at give jeres budskaber videre til medarbejderne på. Ofte vil en kombination af flere måder være mest effektiv og påvirke flest mulige medarbejderes adfærd i den rigtige retning. I kan fx:

 • Afholde medarbejdermøder, hvor I mundtligt kommunikerer jeres IT-sikkerheds-retningslinjer kombineret med gode IT-sikkerhedsråd.
 • Præsentere gode IT-sikkerhedsråd på plakater rundt omkring i virksomheden.
 • Sørge for at nye medarbejdere som en del af deres velkomst også får relevant viden om virksomhedens IT-sikkerhed.
 • Vælge at købe vejledning til en oplysnings- og uddannelseskampagne hos en ekstern leverandør.
IT-sikre medarbejdere?

Gratis materialer til medarbejderawareness

Her kan du downloade en række awarenessmaterialer på enten dansk eller engelsk. Du kan bruge materialerne til at ramme dine medarbejdere med gode IT-sikkerhedsråd i en humoristisk indpakning. Find blandt andet:

 • En præsentation med tre gode råd f.eks. til fællesmøder
 • Print-selv-plakater med tre gode råd til bedre IT-adfærd
 • Skrivebordsbaggrund til MAC og PC
 • En vejledning til brug af materialerne (downloadguide)

Download materialer (zip-fil) på dansk   

Download materialer (zip-fil) på engelsk

gratis tilbud

Flere værktøjer til sikker digital adfærd på arbejdspladsen

HackerStop er et nyt digital værktøj, der skaber kontinuerlig awareness og hjælper dig til at skabe en sikker digital adfærd på arbejdspladsen. 

Gå til HackerStop

SikkerCyber er et gratis E-læringsforløb i IT-sikkerhed målrettet dig, der arbejder i en lille eller mellemstor virksomhed.

Gå til SikkerCyber

Senest opdateret 11-10-2022