Få kontrol over, hvad der bliver delt om dig

Dine venner tagger dig i et gammelt billede, eller en ven tagger dig i et reklameopslag. Vi har ikke altid styr på, hvad der bliver delt om os på sociale medier. Men i dine indstillinger kan du faktisk kontrollere, hvad der bliver delt.

Selvom du selv kun deler billeder, opslag eller videoer af dem, du kender og har tilladelse fra, kan andre have fri adgang til at dele billeder og indhold af dig, hvis ikke du har styr på dine indstillinger. Men du kan justere dine indstillinger og begrænse, hvem der skal kunne dele billeder og informationer om dig.

billede af person der kigger på et billede af sig selv, der er delt på et socialt medie
Har du styr på dine indstillinger, så du har kontrol over, hvad der deles om dig?

Gode råd til at begrænse, hvad der deles om dig på sociale medier

  1. Tjek dine indstillinger, og begræns, hvem der kan tagge dig.
  2. Sig fra over for opslag om dig, du ikke ønsker.

Tjek dine indstillinger, og begræns, hvem der kan tagge dig

Du kan selv i et vist omfang kontrollere, hvem der kan tagge dig og dermed dele oplysninger, billeder eller lignende om dig på de sociale medier. Det gør du i indstillingerne. På Facebook og Instagram kan du bestemme, om du vil godkende alt, du bliver tagget i, før andre får mulighed for at se det. I dine indstillinger kan du også begrænse muligheden for at tagge til særlige udvalgte venner. På LinkedIn kan du også i indstillinger vælge, at det ikke skal være muligt for andre at nævne eller omtale dig i opslag.

Hvorfor er det vigtigt?

Når du bliver tagget i et billede, opslag eller video, bliver det automatisk synligt på din profil, medmindre du i dine indstillinger har begrænset, hvem der kan tagge dig. Det betyder, at et billede, du måske ikke har godkendt eller synes om, pludselig kan blive set af din chef, dine børn eller nogle helt fremmede, selvom du ikke ønsker det. Der er også eksempler på, at svindlere udvikler falske annoncer eller konkurrencer, som automatisk tagger dig som ”sammen med”, så snart en af dine venner har reageret på annoncen og uden at vide det har givet svindlerne adgang til sit netværk af venner. Så er du blevet et mål for falsk annoncering og svindel, og dine venner vil tro, at du står inde for det.

Læs vores guide til, hvordan du ændrer dine indstillinger for deling og tagging

billede af falsk annonce fra Facebook

Svindlerne har sørget for, at et klik på annoncen udløser et automatisk opslag, hvor ikke bare personen selv tagges, men også tilfældigt udvalgte af personens venner. Måske deriblandt dig.
Kilde: tjekdet.dk

Sig fra over for opslag om dig, du ikke ønsker

Sig fra, hvis nogen deler billeder af dig, som du ikke har givet tilladelse til, eller som er krænkende. Kontakt den, der har delt billedet, og bed vedkommende slette det. Du kan også anmelde det til dem, der styrer hjemmesiden eller det sociale medie, fx Facebook, og bede om at få det slettet.
Det samme skal du gøre, hvis du pludselig bliver tagget i et opslag, som enten er spam, eller som ikke har noget med dig at gøre.

Hvorfor er det vigtigt?

Det kan være grænseoverskridende at blive tagget i et billede, man ikke ønsker, at nogen skal se. De, der deler billedet af dig, har måske ikke tænkt over, hvad det betyder for dig. Så første skridt er at tale med vedkommende og bede om at få fjernet billedet eller opslaget. Du kan selvfølgelig også gøre opmærksom på, at du ikke ønsker billedet delt, allerede når han eller hun tager billedet af dig til festen eller fredagsbaren.

Hvis vedkommende ikke vil fjerne billedet, eller hvis du ikke kender den, der deler, kan du også anmelde det til udbyderen af hjemmesiden eller det sociale medie, hvor billedet ligger. Selvom du selv fjerner tagget, så dit navn ikke fremgår, vil billedet nemlig stadig findes på din ven eller følgers profil og kan derfor ses og deles af din vens følgere. Du kan også anmelde et opslag, du er blevet tagget i, hvis det har karakter af spam eller falsk reklame.

Se, hvordan du kan anmelde opslag på Facebook

Senest opdateret 23-01-2023

Har du læst?

Apps: Begræns adgang til dine data

Alle apps og spil samler oplysninger om os. Med tre gode råd kan du begrænse, hvor meget data du giver apps adgang til.

Guide: Bliv klogere på billeddeling

Vi deler billeder på livet løs. Din ven eller veninde deler et billede af dig på Facebook, Instagram, TikTok eller andre sociale medier. Prøv vores guide og få styr på, hvad der må deles, og hvordan man deler med omtanke.

 

Guides: Sikkerhed på sociale medier

Vi har samlet en række guides, der trin for trin hjælper dig med at indstille dine privatlivsindstillinger og styrke din sikkerhed på sociale medier.