Har du delt billeder uden samtykke?

Det er ulovligt at dele seksuelle og krænkende billeder eller videoer af andre uden deres samtykke. Send eller del derfor aldrig seksuelt eller krænkende materiale uden at have fået lov.

Stop spredningen

Er du kommet til at dele et seksuelt eller krænkende billede eller en video, som du ikke har fået lov til at dele, skal du kontakte dem, du har sendt til og sige, at det var en fejl, og at de skal slette billedet eller videoen med det samme. Hvis du ikke har lyst til at sige det selv til personen, kan du få hjælp til, hvordan du skal håndtere situationen hos Red Barnets SletDet rådgivning.

Læs mere om Red Barnets SletDet-rådgivning

Hvis du har lagt et seksuelt eller krænkende billede eller en video på nettet af andre, så skriv til dem, der styrer hjemmesiden, at billedet skal fjernes. På Facebook og Instagram kan man blokere indhold og anmelde det. På SletDet kan du også få hjælp til at slette og anmelde informationer, billeder og videoer til forskellige sociale medier.

Slet det

Modtager du et krænkende eller seksuelt billede eller video, som du ikke har fået lov til at få af den/dem på billedet eller i videoen, skal du slette det med det samme. Det gælder på alle digitale platforme og sociale medier (telefon, computer, iPad, iCloud, Messenger, Dropbox etc.).

Har du tidligere gemt et seksuelt eller krænkende billede eller video af andre, som du ikke har fået lov til at få og gemme af den/dem, der er på billedet eller videoen, skal du slette det på alle digitale platforme og sociale medier (telefon, computer, iPad, iCloud, Messenger, Dropbox etc.) Hvis du har fået lov til at få og gemme et billede eller video af pornografisk karakter af dem/den, der er på billedet eller videoen, og personen/personerne er under 18 år, skal du slette det alligevel.

Sig fra!

Sig fra hvis du kender nogen, der deler seksuelle eller krænkende billeder eller videoer uden de har fået lov til det. Du kan fx starte med at spørge, om de har fået lov? Og så skal du fortælle, at det er strafbart.

Søg rådgivning

Som mindreårig bør du tale med en voksen, du stoler på, hvis du oplever, at der bliver delt seksuelle eller krænkende billeder eller videoer af dig selv eller andre, eller hvis du selv er kommet til at dele. Du kan også kontakte Red Barnets SletDet-rådgivning og få anonym rådgivning om, hvad du skal gøre.

Hvis du ufrivilligt har fået delt et billede af dig selv og vil melde det til politiet, er det en god ide at kunne dokumentere den ulovlige deling - tag fx et screenshot af delingen.

Indholdet på denne side er skrevet af Det Kriminalpræventive Råd.

Senest opdateret 24-05-2023

Flere gode råd

Tænk dig om, før du deler intime billeder

Når du deler billeder digitalt, mister du delvist kontrollen med dem. 

Læs, hvordan du stopper spredning af intime billeder

Få kontrol over, hvad der bliver delt om dig

Du sender, måske uden du ved det, mange informationer om dig selv, når du bruger sociale medier.

Få kontrol over billeddeling

Offer for en digital sexkrænkelse?

Er du udsat for, at der bliver delt intime billeder af dig, uden at du har givet tilladelse til det?

Få gode råd til, hvad du kan gøre